[logger]

[kísérletek]

Kémiai kísérletek

Az első modullal kémiai kísérleteket (alapvetően laborkísérleteket) lehet egy főzőpohárban elvégezni. Az eszköz a kísérlet időtartama alatt meghatározott időközönként figyeli a főzőpohár alján az átszűrődő fény mennyiségét. Ilyen kísérlet például az ón-klorid és nátrium-hidroxid összeöntése. Ennél a kísérletnél egy idő után csapadék képződik, ami fehér színben jelenik meg, ezzel egyre kevésbé engedve át a fényt. Ezt lehet látni szabad szemmel, viszont megmérni, vagy grafikont rajzolni róla nagyon nehéz. Ezt viszont ez az eszköz nagyon könnyen megteszi. A fény mennyiségét egy fotorezisztor méri, ami közvetlenül a főzőpohár alá van helyezve.

Mechanikai kísérletek

A második csoport a mechanikai kísérletek családja. A központi elemhez ekkor egy másik modult csatlakoztatunk, amihez egy átalakítóként hozzá tudjuk csatlakoztatni a kísérletek méréséhez szükséges infrakapukat. Az infrakapu egy patkóhoz hasonlít, melynek egyik oldalán egy infra led, míg a másikon egy érzékelő található. A szerkezet jelzi, ha a fény akadályba ütközik. A mechanikai kísérleteket kettő csoportba oszthatjuk, az egyik esetben egy változtatható dőlésszögű lejtőn, míg a másik esetben egy vízszintes talajon végezzük el a kísérletet. Első esetben egy lejtőn leguruló labdát jellemezzük különböző fizikai tulajdonságokkal. Meg tudjuk mérni a labda sebességét, illetve gyorsulását is, megfigyelhetjük ezek változását a labda súlya, mérete, vagy a lejtő dőlésszöge függvényében. Utóbbi azért kivitelezhető, mert a rendszer két infrakapuval működik, amikkel egymás után kétszer mérünk sebességet. A második esetben egy változtatható súlyú testet húz egy csigán átdobott kötéllel egy másik (szintén változtatható súlyú) test különböző minőségű vízszintes felületeken. Ekkor szintén megmérhetjük a mozgó test sebességét, gyorsulását, de összevethetjük a test súrlódási együtthatóit különböző felületeken is.

Időjárás megfigyelése

Ebben a modulban különböző szenzorok vannak. Ezek segítségével meg tudjuk mérni a pillanatnyi hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást. Ez természetesen hosszabb távú kísérletezésre van kitalálva, ez tarthat pár óráig, egy napig, de akár ennél tovább is. A kísérlet végeztével az adatokat grafikonként is láthatjuk.

[logger+]